Den 14 november 1907 föddes Astrid Anna Emilia Lindgren, mer känd som Astrid Lindgren, en av våra mest folkkära författare som även gjort sig känd utanför landets gränser. Astrid var det andra barnet av fyra och tillsammans bodde familjen på en gård i närheten av Vimmerby. Det var redan i tidig ålder som Astrid fick upp ögonen för berättelser och i 13 års åldern hade hon fått sin första texter publicerade i den lokala tidningen. På den officiella hemsidan kan man läsa mer om Astrids stora familj och tidiga liv.

1200px-barndomsbild_pa_astrid_lindgrenAstrid som ung

Det var givet att Astrid skulle ägna sig åt litteratur och texter när man tittar på hennes tidiga intressen och senare betyg. Hon tog realexamen, fick A i modersmålet och började arbeta med texter för Vimmerby Tidning, samma tidning som tagit in hennes första text några år tidigare. På Vimmerby Tidning arbetade hon kvar i två år innan hon flyttade vidare till huvudstaden. På den tiden fanns det inte lika många arbeten som nu och man kunde exempelvis inte få tag i en bra naprapat stockholm. Astrid såg istället till att utöka sin kompetens med stenografi och maskinskriveri. Parallellt med detta hade Astrid blivit gravid med sonen Lars. Pappan till Lars, Reinhold Blomberg, ville gifta sig med henne men Astrid avstod och Lars bodde istället i fosterfamilj under sina första år i livet. Tre år efter Lars födelse fick hon nyanställning på Kungliga Automobil Klubben, en plats där hon mötte sin framtida man – Sture Lindgren.

Livet som gift

1934 föddes Astrids och Stures första gemensamma barn, Karin. Astrid hade efter giftermålet med Sture fått möjligheten att vara hemmafru och ägna sig åt att ta hand om Lars och den nyfödda Karin. 1941 flyttade hela familjen till en lägenhet på Dalagatan, en plats som Astrid skulle bo på till sin död 2002. Det var också på 40-talet som Astrid började skriva på sina första böcker. Det hela sägs ha börjat med att dottern Karin bad om att få höra en berättelse när hon låg sjuk i lunginflammation. När Astrid frågade sin dotter hade Karin sagt att hon ville höra om Pippi Långstrump, ett påhittat namn som senare skulle komma att bli en av Sveriges mest välkända karaktärer. De historier som Astrid berättade om Pippi blev väldigt populära hemma och därför tog hon sig tid att skriva ned dem när hon själv låg i säng med en stukad fot. Ville du hälsa på Pippi och andra av Astrids älskvärda karaktärer? besök Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, en magisk plats.