Journalisten och författaren Jan Guillou föddes år 1944 i Södertälje. Hans fullständiga namn är Jan Oskar Sverre Lucien Henri Guillou. Han är kanske mest känd för sina bokserier om underrättelseofficeren Carl Hamilton och har också skrivit en mycket populär trilogi om korsriddaren Arn Magnusson. Böckerna om Carl Hamilton har sålts mest av alla svenska böcker som någonsin har skrivits och har översatts till tio språk, varav fyra av böckerna har gjorts till filmer. Jan Guillou är också berömd för sina starka politiska ställningstaganden och har skrivit kolumner i Aftonbladet ända sedan 1990.

Jan Guillou som journalist

Guillou inledde sin karriär som journalist redan på 1960-talet i FIB aktuellt. Under 70-talet skrev han för en del olika publikationer för vänstern och solidaritetsrörelsen. År 1973 avslöjade han tillsammans med Peter Bratt en en hemlig del av den svenska militära underrättelsetjänsten som kallades IB. På grund av detta avslöjande satt han i fängelse i 10 månader. Guillou hjälpte också till att frikänna brottslingen Keith Cederholm, då han enligt Guillous efterforskningar var oskyldig. SVT:s Janne Josefsson och Guillou är oense om det så kallade Raggarmordet, vilket är namnet som gavs till mordet som Keith Cederholm och hans raggarkompisar sägs ha utfört. Mordet och omständigheterna utreds fortfarande.

Jan Guillou som författare

Guillou har skrivit 13 böcker om Carl Hamilton av vilka den första kom ut redan 1986. Den välkända trilogin om Arn Magnusson består av böckerna Vägen till Jerusalem, Tempelriddaren och Riket vid vägens slut, och Guillou skrev också år 2001 en fristående fortsättning som heter Arvet efter Arn. Även om många av Guillous böcker är helt skönlitterära, återspeglar de ofta hans politiska inställning. År 1981 skrev han den självbiografiska boken Ondskan som berättar om hans svåra uppväxt. Hans böcker är ofta omdiskuterade, precis som hans person och politik också har varit ända sedan han började sin karriär. Ändå är han en mycket folkkär författare.