När man tittar på några av de mest välkända böckerna skrivna av svenska författare är det svårt att förbise Stieg Larsson och hans trilogi av deckarböcker, den så kallade Millennium-serien. Det första manuset var färdigt i början av 2000-talet och skickades bland annat till Piratförlaget som 2003 refuserade hans manus. Norstedts förlag var dock intresserade och 2004 togs beslutet om att börja ge ut böckerna i serien. Kontraktet gav Stieg ett förskott på närmare 600 000 kronor och hade allt gått som planerat skulle serien innehålla tio böcker med huvudpersonen Mikael Blomkvist.

Stieg Larssons bortgång

ThegirlwiththedragontattooNär Stieg fick kontrakt med Norstedt hade han tre böcker färdiga och var 320 sidor in i den fjärde boken. Han hade även skissat ut huvuddragen för sex böcker när han mycket hastigt gick bort i en hjärtattack. Efter hans död blev det mycket tvister om hans arv och speciellt infekterad blev det mellan hans familj och hans partner Eva Gabrielsson. Stieg och Eva var inte gifta och hade inte heller skrivit något testamente, därför tillföll alla Stiegs materiella tillgångar och arv till hans far och bror. Fyra år efter Stiegs död hittades dock ett testamente där han testamenterade sina tillgångar till Kommunistiska Arbetarförbundets Umeåavdelning. Detta dokument var dock inte giltigt då ingen hade bevittnat det. Det blev även debatt om vad som skulle hända med Stiegs litterära arv. År 2003 gick Norstedts ut med nyheterna om att en annan författare än Stieg skulle skriva ännu en bok i serien. Det blev tillslut David Lagercrantz som skrev boken Det som inte dödar oss. David Lagercrantz är året sommarvärd 2016.

Efter Stiegs död

Stiegs karriär tog fart efter att böckerna publicerades men tyvärr fick han inte avnjuta den enorma internationella succén som skulle efterfölja. Bland annat filmatiserades hans tre första böckerna både i Sverige och utomlands. I Sverige spelade Michael Nyqvist och Noomi Rapace karaktärerna Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander i filmatiseringen av Män som hatar kvinnor. När filmen spelades in av Hollywood byttes Michael Nyqvist ut mot Daniel Craig medan Noomi Rapace ännu en gång spelade sin roll som den duktiga hackern i filmen som heter The Girl with the Dragon Tattoo, regisserad av David Fincher. Är du intresserad av att fördjupa dig? läs mer på den officiella hemsidan och följ med på de senaste nyheterna från förlaget. Böckerna har fått en enorm spridning och hade redan i 2011 sålt i mer än 60 miljoner exemplar i över 50 länder. Det gör dem till de mest sålda böckerna av en svensk författare.