Att sälja sin bostad är ett projekt som både kan kännas lite svårt och ta tid. För en lyckad försäljning är det viktigt att bostaden blir rätt värderad, så att du får ut mesta möjliga för den. Det är också viktigt att du hittar en ny bostad som passar dina behov. Om du gillar böcker är det roligt att köpa ett hem med ett eget bibliotek.

Värdera bostad

Att sälja sin lägenhet eller villa är ett stort beslut. Ofta tar det ett tag innan du väl fattat beslutet. Du vill sedan få ut så mycket som möjligt för bostaden, men som lekman kan det vara svårt att uppskatta värdet rätt. Att jämföra med grannen går inte alltid, beroende på bostaden och tomtens storlek, vilka förbättringar du har gjort, uppvärmning och eventuell utsikt. Det klokaste är att vända sig till en mäklare. Så gott som alla lägger också ut bostaden online. Då är det smart att slå två flugor i en smäll. På Boneo får du hjälp att både värdera och sälja din bostad med hjälp av en mäklare nära dig. Du behöver bara fylla i formuläret så kommer en mäklare värdera din bostad gratis innan du lägger ut den för försäljning online. Boneo har flest inkommande hus och lägenheter i Sverige, så det är både en bra sajt för att sälja och köpa bostad.

Hitta ny bostad

För en lyckad affär måste du naturligtvis flytta till ett nytt hem som du verkligen vill bo i. Om du älskar att läsa och har böcker som ditt stora intresse kan du nästan bo var som helst. Både lägenhet och villa fungerar. Men ofta handlar livet om så mycket mer än bara våra livsintressen. Det är klokt att hitta en bostad med goda kommunikationer, särskilt om du har barn och tonåringar. Det är också skönt att inte behöva pendla för långt. Många gånger behöver vi göra en avvägning mellan att bo nära arbetet och kunna bo riktigt trevligt och bra. Om du vill bo i ett villakvarter, ute på landet eller i utkanten av en stad för att få mer lugn och ro, är det smart att du kollar upp hur lång tid det kommer att ta dig och familjen till jobb och skola.

Eget bibliotek eller läshörna

När du letar bostad är det smart att tänka och drömma stort. Visst, vi måste alltid utgå från ekonomi och vad som är praktiskt, men det är onödigt att inte försöka hitta något alldeles extra. Det absolut härligaste är förstås ett hus med ett litet torn eller rundat rum att ha som bibliotek, men om det inte finns är ett eget bibliotek eller läshörna ett bra alternativ. Se till att vardagsrummet är nog stort för dina böcker. Helst ska det finnas en lite vrå där du kan ställa en fåtölj, ett litet bord och omringa dig med bokhyllor och böcker. Ett bibliotek eller en läshörna att njuta av. Eftersom böcker behöver mycket väggplats kan det vara smart att bygga egen bokhylla just utifrån hur rummet ser ut, än att ställa in i bokhyllor som inte riktigt passar.