Camilla Läckberg  in Jan 2013 - version 2

Svenska och nordiska deckare utgör, och har länge utgjort, ett väldigt stark varumärke. Vart man än åker i världen så kan man vara säker på att flygplatsens bokhandel har en eller ett par hyllor som vikts till våra svenska böcker och författare som är verksamma inom denna genre. Framför allt handlar det då såklart om de svenska deckarna (Scandinavian Crime eller Nordic Noir är några några av de internationella beteckningar som genren har) som blivit omåttligt populära både inom och utanför vårt lands gränser.

 

Det svenska deckarundret har under det senaste decenniet blivit ett vedertaget begrepp, något som de allra flesta människor förstår och respekterar. Svenska deckare- och kriminalförfattare röner stora framgångar över hela världen. Det har länge funnits en begynnande tendens till denna framgång inom landet men det som verkligen utgjorde starten på hela den internationella succén var ändå Stieg Larssons Millenium-triologi. Böckerna om den revolutionära och knepiga Lisbeth Salander och hennes liv och leverne startade en våg av framgångar för svenska deckarförfattare. Efter detta har det varit en enda lång framgångssaga- det finns uppenbarligen något som kittlar, och lockar lite extra mycket, när det är de vanliga och toleranta svenskarna som skriver om bestialiska mord och ouppklarade brott.Svenska deckare 2

 

Skall man vara riktigt noggrann så är det nog mer sanningsenligt att säga att det var författarduon Sjöwall/Wahlöö som lade den verkliga grunden till den svenska deckartraditionen även om de var Larssons böcker som gjorde så att de blev internationella bestsellers. Efter denna framgång har det dessutom visat sig att det finns en nästintill outtömlig källa av duktiga svenska deckarförfattare. Vi stoltserar med riktigt begåvade exempel så som Camilla Läckberg, Henning Mankell, Lisa Marklund och Christoffer Carlsson.

 

Läckberg är ett bra exempel på en av de svenska deckarförfattare som fått enorma framgångar under det senaste decenniet. Med sina, till dags datum, tio böcker om polisen Patrik och hans nyfikna och olycksbenägna hustru Erica har hon skapat en veritabel succé. Böckerna säljer som smör och har översatts till mer än 20 olika språk. Läckberg har stundom kritiserats men ingen kan bestrida den framgång som hennes böcker trots allt haft.