I Sverige har vi litterära, unika verk som genom tiden har satt sin prägel på omvärlden. Historiskt sett har vi i Sverige många framgångsrika författare som har slagit igenom och bidragit till en stor del av vår samhällskultur.

Sveriges minnesvärda författare och deras böcker

Sverige mest kända författare som skrivit fantastiska barnböcker är Astrid Lindgren. Astrid Lindgren föddes i ett rött litet hus omgivet av äppelträd den 14 november 1907 i Småland. Astrid Lindgren skrev sin första bok år 1944 som hette ”Britt-Marie lättar sitt hjärta”. Hon har satt Sverige på kartan med sina unika barnböcker och Astrid Lindgrens livshistoria är spännande att läsa om. Kort därefter, år 1945, kom hennes första bok om Pippi Långstrump ut. Pippi Långstrump är en fiktiv figur som har fått en stor betydelse för världens barn och översatts till 77 språk. Då Pippi Långstrump är en förebild för många människor , både vuxna och barn, inspirerar hennes orädda personlighet till mod och styrka. Ett annat storverk av Astrid Lindgren är Ronja Rövardotter. Boken om den orädda och nyfikna dottern till en rövarhövding har vunnit många hjärtan under uppväxten. Astrid skrev även den vackra boken om Bröderna Lejonhjärta. Historien om de två bröderna som efter döden möts i landet Nangijala, är en vemodig men vacker saga om orubblig syskonkärlek. Några andra böcker vi minns är Emil i Lönneberga, Mio min Mio, Vi på Saltkråkan och Alla vi barn i Bullerbyn.

Istället för att läsa böcker, kan man även luta sig tillbaka och lyssna på ljudböcker. Om man vill ha en riktigt bra ljudkvalitet till ljudböcker eller musik, kan man köpa Airpods med hög ljudkvalitet för den bästa ljudupplevelsen! En annan mycket känd svensk författare vi minns är Selma Lagerlöf, född 20 november 1858. Nog minns vi många den underbara boken ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”, pojken som krympte och flög på en gås. Hennes första verk var Gösta Berlings saga som utgavs 1891 och hon fick nobelpriset i litteratur år 1909. Några andra kända svenska författare är bland annat Stig Dagerman, som räknas till en av sin generations största författare trots liten produktion. Han debuterade år 1945 med en bok som hette Ormen, vilken blev en succé i Sverige.

Nutida kända författare och deras verk

I vår nutid finns det många bra svenska författare som skrivit riktig bra böcker. Ett stort nutida namn är Liza Marklund som är en av Sverige mest älskade och lästa författarinnor. Till en början gav hon ut kortare, lättlästa noveller och för att sedan även skriva skönlitteratur som ibland även handlar om sanna historier. Några kända böcker av Liza Marklund är ”En plats i solen”, Nobels testamente eller boken ”Gömda”. I Sverige har vi även andra nutida stora svenska författarnamn som Jan Guillou, Camilla Läckberg eller Leif GW Persson. Enligt studier är det mycket utvecklande med läsning och att läsa böcker har många fördelar för sinnet. Man får bland annat bättre koncentration, bättre minne och fantasi. Oavsett vilken bok och genre man väljer att läsa, är det mysigt att koppla av med en bok och dyka in i en spännande eller gripande handling!