Johanne Hildebrandt, som föddes 1964 i Lycksele, är en av Sveriges mest kända krigskorrespondenter. När hon var på semester i Kroatien utbröt kriget på Balkan och det var då hon bestämde sig för att inrikta sin journalism mot krigsbevakning. Under 10 år reste hon runt på Balkan och rapporterade om kriget där. Efter sin tid på Balkan skrev hon boken ”Blackout” om sina upplevelser från kriget. Boken blev mycket uppskattad och belönades med Föreningen Grävande Journalisters pris, Guldspaden år 2001. Efter sin tid på Balkan fortsatte Johanne att rapportera om kriget i Irak. För sin rapportering därifrån nominerades hon till Stora Journalistpriset år 2007 och hennes upplevelser i Irak ledde också till en ny bok, ”Älskade krig”. Efter Irak valde Johanne att leva tillsammans med den svenska FN-styrkan i Afghanistan. Hon bodde tillsammans med soldaterna under 6 månader och skrev sedan sin bok ”Krigaren”. Boken skildrar de svenska soldaternas liv, deras strider mot rebellerna samt deras militära operationer.

Fina utmärkelser och livet som journalist

Johanne har belönats för sitt hårda arbetet och sina fina insatser som journalist i krigshärjade områden. 2012 blev hon invald i Kungliga Krigsvetenskaps akademin. Då var hon den första kvinnan att bli invald sedan akademin instiftades år 1796. 2015 blev hon gästprofessor i Globala Medier vid Karlstads universitet. Anledningen till att hon utsågs som gästprofessor är hennes stora kunskaper inom journalistik och hennes globala perspektiv. Trots sin fina karriär har Johanne även fått se en annan sida av livet som journalist. Hon var en av alla kvinnliga journalister som skrev under me too-uppropet #deadline. Över 4000 kvinnliga journalister har skrivit under upproret och deras vittnesmål är en dyster läsning om en arbetsmiljö med trakasserier och sexuella närmanden. Under 10 år var Johanne kolumnist på Aftonbladet. Där skrev hon mycket om kriget i Afghanistan. Från sin tjänst som kolumnist fick hon sparken gå grund av en konflikt mellan henne och Åsa Linderborg samt Jan Guillou, två av Aftonbladets profiler, som motsatte sig den svenska insatsen i Afghanistan. I sin sista krönika för Aftonbladet skrev Johanne: ”Lyckligtvis har försvarsmakten blivit mycket bättre på att ta hand om sina soldater och erbjuda hjälp, där har medierna en del att lära”.

Succéförfattaren bakom romanerna om Valhalla

Förutom att vara journalist har Johanne haft stora framgångar med sina böcker om Valhalla. Som man säger: ”billiga sängar och vintermörker ger alla chanser till sträckläsning” och Johannes böcker är som gjorda för sträckläsning. Böckerna utspelar sig på bronsåldern och är inspirerade av den nordiska mytologin. I böckerna har hon utgått ifrån mytologien och gjort berättelser om de stora kvinnorna inom mytologin och andra kvinnor som har format den nordiska historien. Hittills har det kommit ut fem böcker i serien: Freja, Idun, Saga, Sigrid och Estrid. I en recension av boken om Sigrid kallas Johanne för Sveriges fantasydrottning nummer ett. Böckerna är idag översatta till flera språk och mycket omtyckta av sina läsare. I en intervju gjord av Storytel fick Johanne frågan var hon föredrog att skriva sina böcker. Svaret blev: I lugn och ro! Förr bodde jag i Stockholm och höll på att bli galen av alla grannar som borrade i väggarna och bilar som tutade när jag skrev. Nu bor jag på landet och älskar tystnaden där.