Henning Mankell, dog 2015 i cancer. För de breda folkmassorna är han troligtvis mest känd för sina kriminalromaner om Kurt Wallander, böcker som blivit både TV-serier och filmer. Men han skrev också andra böcker, totalt uppgick hans litterära produktion till 45 olika titlar och hans böcker har sålts i över 40 miljoner exemplar. Men han hade också ett stort intresse för teater och skrev 21 pjäser. Hans skrivande skapade honom en förmögenhet som han delvis delade med sig av genom Henning Mankells stiftelse som delar ut Sveriges största pris för dramatiker. Samt även ett författarstipendium för norrländska författare.
Humanist och vänstersympatisör
Henning Mankell var under hela sitt liv humanist och på den politiska vänsterkanten. Efter att han 2014 drabbats av cancer började han tänka på vad som skulle hända med hans förmögenhet på 137 miljoner kronor. Henning Mankells önskan om arvet var att det som kvarstod efter att fastigheter och till viss del pengar, delats ut till familjen och svenska samt norska dramatikerförbundet, skulle gå till en nystartad stiftelse som ekonomisk skall stödja olika humanitära projekt. Enligt Mankells önskan skall stiftelsen ledas av hans hustru Eva Bergman, han son Jon Mankell, samt hans presskontakt Inke Nordström. Fem veckor efter att han skrivit sitt testamente avled han i en ålder av 67 år.
Jobbade mycket i Moçambique
Under många år levde och verkade Henning Mankell till stor del i Maputo i Moçambique där han var konstnärlig ledare för teatern Teatro Avinida. Mankell hade hela sitt liv ett starkt engagemang för tredje världens länder, något som också framkom i några av hans senaste böcker, där han tog upp frågor om immigration, kolonialism och rasism. Som ett hedersbevis till Mankell och hans kamp för tredje världen instiftade Ordfront, hans dåvarande förlag litteraturpriset Afrikas röst 1998, att delas ut till afrikanska författare. Mankell engagerade sig ockå i Palestinafrågan och var en av de som 2010 följde med på ”Ship to Gaza” och tillfångatogs av israelisk militär.