Stig Dagerman föddes den 5 oktober 1923. Hans uppväxtår spenderades hos farföräldrarna i Älvkarleby i Uppland. Dagerman skulle under sitt korta liv publicera ett fåtal romaner, några fler noveller samt dikter, pjäser och reportage. Trots hans ringa produktion betraktas han ofta som en av sin generations främsta författare. Dagerman skulle under decennierna som följde på hans alltför tidiga död bli en mytomspunnen figur i svensk litteraturhistoria. Myten färgades förstås till stor del av hans självmord och han tecknades ofta som en intensiv och dyster figur.

Om Stig Dagerman någon gång under sitt liv behövde använda en frakttjänst vet vi inte, men det vore väl inte helt orimligt? Om så var fallet hade han nog varit glad om han hade kunnat använda sig av Fraktus. Fraktus är en logistikpartner som fraktar stora och små kollin snabbt med hänsyn till miljön. Deras låga priser innebär dessutom att hålet i plånboken eller företagsbudgeten inte blir alltför djupt. Gå in på deras hemsida för att enkelt och smidigt beställa frakt.

Självmordet och mytbildningen till trots var Dagermans uppväxt enligt egen utsago till största delen lycklig. Den lyckliga tiden fick dock ett abrupt avslut när hans farfar mördades år 1940, kort därpå dog också farmodern av en hjärnblödning. Efter dödsfallen flyttade den då 10 år gamle Dagerman till sin pappa i Stockholm. Det skulle prägla honom djupt, framför allt politiskt. Hans far var politiskt engagerad i syndikalismen, vilket också Dagerman skulle vara i vuxen ålder.

År 1945 romandebuterade Dagerman med Ormen, en bok som mottogs med fantastiska lovord. Ormen inspirerades av Dagermans upplevelser under hans egen militärtjänstgöring. Efter romansläppet följde några intensiva år. Främst arbetade han som journalist på Arbetaren, för vilka han skrev en serie uppskattade reportage från efterkrigstidens Tyskland. Reportage som senare samlades i boken Tysk Höst.

Dagermans populäraste bok utkom 1948. Bränt Barn handlar om en filosofistudent som deprimerad av sviterna kring sin mors död inleder en relation med sin pappas nya kvinna. Någonstans i det här skedet av Dagermans liv började saker och ting förändras. Det skulle bli ytterligare några böcker och en pjäs, men år 1950 drabbades Stig av enorm skrivkramp och försjönk i en svår depression. Som om inte det var nog skiljde han sig från sin fru och började gå upp i vikt. Han spenderade sina sista år med ideligt festande och många utlandsresor. I november 1954 begick han självmord i sitt garage. Han satte sig i sin bil, startade den och lät den gå tills avgaserna tog honom.

Stig Dagerman är död, men hans författarskap är dock fortfarande i allra högsta grad levande. Hans litterära förmågor lockar fortfarande nya läsare, och det var inte längesedan som några av hans mest lästa noveller översattes till engelska och släpptes i USA.