Sverige har ett mycket rikt och omfattande litteraturarv. Trots att den skönlitterära romanen faktiskt introducerades relativt sent i vårt land, i alla fall om man jämför med de resterande delarna av Europa så är läsande och litteratur ändå något som med tiden blivit mycket viktigt för de allra flesta svenskar. En mycket stor bidragande orsak till detta har naturligtvis varit de allmänna biblioteken. Dessa institutioner har funnits länge och outtröttligt verkat för att distribuera lektyr till folket utan någon kostnad. Bibliotekens roll i samhället har under vissa tider varit väldigt omdebatterad men idag kan nog ingen förneka deras positiva inverkan på den svenska läskulturen och litteraturens roll i vårt samhälle.
Fredrika Bremer var den författare som på tidigt 1800-tal gjorde att romanen blev allmänt accepterad i Sverige. Hennes bok ”Famillien H” blev en jättesuccé och trycktes om i flera omgångar. Denna historia som fokuserar på det dagliga livets vedermödor hos en familj kan samtidigt läsas som en argumentation för läsande och dess nytta. Efter Fredrikas banbrytande författarskap har många fler följt. Kända svenska författare som inneburit mycket för den svenska skönlitteraturen inkluderar bland annat Selma Lagerlöf, August Strindberg och Astrid Lindgren. Än idag förvaltas deras arv av en rad begåvade historieberättare. Några som kan nämnas är till exempel Kerstin Ekman, Jan Guillou, Louise Boije af Gennäs, P. O Enquist, Carl- Johan Vallgren Jonas Hassen Kemiri och Jonas Jonasson. För den som önskar läsa mer om svensk litteratur och dess författare rekommenderas denna artikel.
Det finns som sagt en rik svensk skönlitterär historia. För att få tillgång till några av dessa många skatter kan man surfa in på Litteraturbanken. Här har man samlat några av de mest klassiska svenska, och även internationella, skönlitterära verken så att allmänheten skall kunna ta del av dem. Här kan man finna verk från några av de största författarna, allt från Carl Johan Love Almqvist och Verner von Heidenstam till Johann Wolfgang von Goethe och Hans Christian Andersen och många, många fler. Det är helt enkelt en riktig guldgruva för den skönlitterärt intresserade och en chans att sätta sig in i den svenska litteraturens historia.