John Ajvide Lindqvist är en svensk författare som på många sätt har varit en pionjär inom den svenska litteraturen. Han kan till exempel ses som grundaren till en ny genre, den svenska kontemporära skräckromanen.

Ajvide Lindqvist föddes år 1968 i Blackeberg utanför Stockholm, en förort som ofta figurerar i hans romaner. Det är till exempel i Blackeberg som handlingen till hans debutroman, Låt den rätte komma in, utspelar sig. Ett annat element från Ajvide Lindqvists egna liv som förekommer i hans böcker är mobbning, något som både Ajvide Lindqvist själv och en av huvudkaraktärerna i Låt den rätte komma in, Oskar, har fått uppleva under sin skolgång. Enligt Ajvide Lindqvist själv upphörde inte mobbningen förrän i nionde klass, då han själv satte stopp för den genom att tända eld på en av mobbarnas skåp. Under samma period började Ajvide Lindqvist att trolla som hobby, och klarade inträdesprovet till trolleriföreningen Svensk Magisk Cirkel när han var 13 år gammal. Detta var för Ajvide Lindqvist den första gången han känt verklig gemenskap, och fått möjlighet att själv välja sina vänner. Trolleriet blev även fortsättningsvis viktigt för honom, och han uppträdde bland annat som gatuartist i Gamla Stan i Stockholm under tonåren. Hans vana att uppträda inför publik hjälpte honom att gå vidare i karriären och bli ståuppkomiker, något han ägnade sig åt i tolv år, både genom att uppträda själv och genom att skriva material till andra.Let_the_Right_One_In_(Swedish) (1)

Han debuterade som författare år 2004 med Låt den rätte komma in, en skräckroman med vampyrtema som blev Ajvide Lindqvists stora genombrott. Boken har filmatiserats två gånger, först som svensk film, och sedan som amerikansk film, med titeln Let Me In. Ajvide Lindqvist har sedan han debuterade skrivit en rad andra framgångsrika romaner, till exempel Hanteringen av odöda, Pappersväggar, Människohamn och Lilla stjärna. Han har också skrivit noveller och pjäser.

Många svenskar tycker om att läsa allra bäst på sommaren, när man kan sitta i solen i trädgården och slappna av helt. Om du också älskar att läsa på sommaren, och gärna skulle läsa John Ajvide Lindqvists romaner, men inte har en bra plats på tomten att slå dig ner med en bok, hittar du utemöbler för alla smaker på Buildor.se.