fantasy background with castle vector cartoon

Ämnet svenska barnböcker kan väl knappast ventileras utan att man nämner Astrid Lindgren och hennes verk. Denna fantastiska sagotant har gjort så mycket för barnboksbranschen och för barn i stort. Astrid var en person som stod upp för det hon trodde på och skrev det hon ville, oavsett vad konsekvenserna blev. Hon fick till exempel mycket kritik för böckerna om Pippi Långstrump som ansågs vara en alltför kontroversiell karaktär. Idag vet vi att Astrid var en pionjär som tänkte och kände för både barn och vuxna. Hennes berättelser har fått en djup förankring och har betytt oerhört mycket för de barn som växt upp med dem.

 

Precis som Astrids arv har lärt oss så är böcker och läsande mycket viktigt i barns uppväxt. Det har till exempel gjorts studier som visar att en mycket hög procent av de som fått någon typ av fängelsestraff i USA aldrig hade fått en saga läst av sina föräldrar. Detta talar tydligt om litteraturens, och framför allt sagornas, kraft och positiva inverkan.

Astrid Anna Emilia Lindgren

 

När man läser sagor för barn märker man snabbt vilken som är deras favoritsaga. Det är svårt att säga exakt vad det är som engagerar ett barn men oavsett vad så är det värt att ta var på denna kunskap. Att tapetsera barnets rum med tapet som visar motiv från favoritsagan kan var ett mycket enkelt och effektivt sätt att skapa en trygghet för barnet i dess rum och sovmiljö. Fototapeter är verkligen mycket snyggt och dekorativt.

 

Sagor är magiska och de finns även en rad svenska författare, utöver Astrid, som producerar riktigt bra och underhållande barnböcker. Vill man ta del av de verkliga klassikerna inom genren bör man ta till sig bland annat böckerna om Alfons Åberg, allt som skrivits och illustrerats av Elsa Beskow, och böckerna om Sune, Findus, Mulle Meck och Mamma Mu. Dessutom kan vi tipsa om en riktigt, riktigt bra barnbok som flera generationer kommer ihåg att de läste som små. Denna eminenta historia heter ”Historien om någon” och är skriven av Åke Löfgren. I denna spännande historia följer man ett utrullat garnnystan till gåtans lösning.