Det finns till dags dato 39 officiella böcker om James Bond utgivna, varav de första 14 är skrivna av den legendariske Ian Fleming. Fleming inspirerades till att skriva en roman om en internationell spion, efter att han själv tjänat u det militära under andra världskriget. Han gav sin karaktär ett namn som både var tufft men inte stack ut för mycket i mängden, och lät Bond ärva många av hans egna intressen, som till exempel golf och kortspel. Debutboken Casino Royale skrev han under två månader på Jamaica, enligt egen utsago för att få komma ifrån sin gravida fästmö och deras stundande bröllop. Boken fick ljumma recensioner men sålde bra i hemlandet Storbritannien. Framgången räckte dock inte till att bli heltidsförfattare, utan motiverade istället Fleming att använda varje års semester från sitt jobb på en tidning, till att skriva nya romaner om James Bond. Det resulterade i 10 böcker på 10 år. Hans sista två böcker gavs ut postumt efter att han dog i en hjärtattack.

Bond på vita duken

Om James Bond fungerade bra i bokform så gjorde han sig än bättre på film, och idag har de flesta sin egen favorit bland de som gestaltat gentlemannaspionen. Sean Connery år 1962–1967, 1971 och 1983, David Niven 1967, George Lazenby 1969, Roger Moore 1972–1985, Timothy Dalton 1986–1994, Pierce Brosnan: 1994–2004 och Daniel Craig som är vår nuvarande Bond sedan 2005, kan alla sätta den prestigefyllda rollen på sitt CV. Och det kommer en ny film om James Bond, med premiär i november 2019. Enligt källor med insyn i produktionen kommer den att heta ”Shatterhand” och blir den 25:e filmen i ordningen, och den femte där huvudrollen spelas av Daniel Craig. Manusen har aldrig plockats exakt från böckerna, och den här gången är det de gamla filmerna ”Man lever bara två gånger” och ”I hennes majestäts hemliga tjänst” som stått för inspirationen. Stora delar av filmen kommer att spelas in i Kroatien, men det blir även scener från södra Frankrike och Japan. Och visst räknar produktionsbolaget med en succé, Bond filmerna har hittills dragit in över tio miljarder amerikanska dollar.

Förvaltandet av Bond-skatten

Efter framgången med sin första bok köpte Ian Fleming ett litet bokförlag som endast gett ut en enda bok tidigare. Det hette Gildrose Publication, döptes om till Ian Fleming Productions 1999 och är en idag ägare till all licensiering av varumärket James Bond. Fleming var inte bara en författare, han såg alltså till att hans böcker blev utgivna på eget förlag, kontaktade tryckerier likt medtryck för produktionen, och hans förlag fortsatte att verka i Flemings anda. Efter hans död kontrakterade de författare som kunde ta med karaktären Bond in i samtiden. John Gardner skrev 16 Bond-böcker på 1980- och 90-talet, Raymond Benson skrev sex stycken, Sebastian Faulks, Jeffrey Deaver och William Boyd skrev varsin och den senaste hade Anthony Horowitz som författare. Förlaget har meddelat att det kommer minst en ytterligare roman, men vem som ska skriva den är ännu okänt. Namnet James Bond kommer med säkerhet att leva vidare en lång tid framöver.