Sverige är ett land som har stått sig länge och dit många väljer att flytta på grund av den vackra naturen, studie- och jobbmöjligheter, men även för kulturen och traditionerna. Idag är Sverige ett väldigt mångkulturellt land med människor från olika delar av världen. Härifrån kommer även några av de bästa skådespelarna, artisterna och författarna. Vi har listat några av Sveriges absolut bästa böcker som du borde läsa åtminstone en gång i ditt liv. Visst kommer du troligtvis inte att ta dig igenom alla, men även om du inte är en riktig bokmal som älskar att läsa så kommer du säkerligen att finna ett flertal vara väldigt intressanta.

15 toppböcker från Sverige

1. Romanen om utvandrarna – Vilhelm Moberg

2. Ronja Rövardotter – Astrid Lindgren

3. Jerusalem – Selma Lagerlöf

4. En komikers uppväxt – Jonas Gardell

5. Nässlorna blomma – Harry Martinson

6. Villospår – Henning Mankell

7. Vendetta – Jan Guillou

8. Vem älskar Yngve Frej? – Stig Claesson

9. Den vita lejoninnan – Henning Mankell

10. Kvartetten som sprängdes – Birger Sjöberg

11. Miranda och pärlhalsbandet – Kerstin Sundh

12. Tjuven – Göran Tunström

13. Evas bok – Marianne Fredriksson

14. Utvald att leva – Jerzy Einhorn

15. Århundradets kärlekssaga – Märta Tikkanen

Hitta böckerna

Det finns flera sätt som du kan gå till väga för att hitta böckerna som är listade ovan, men även för att hitta andra typer av böcker som kanske passar dig mer i smaken. De enklaste alternativen är att handla sina böcker på nätet eller i en bokhandel, men du kan även besöka ett bibliotek i din närhet för att se vad som finns tillgängligt. I en bokhandel kan du hitta alla möjliga typer av böcker och de allra flesta butiker har bekväma öppettider. Tyvärr drivs många mindre bokhandlar av endast en eller två personer, vilket gör att öppettiderna kan vara begränsade. I dessa fall kan man vända sig till ett rekryteringsföretag för att få hjälp med bemanningen.

Att läsa gör dig klokare

Visste du att böcker inte bara är ett bra sätt att försvinna från verkligheten för ett tag? Du kan även använda dig av böcker för att bli smartare. Läsning varje dag kan även hjälpa dig att förebygga demens och minska stressen i ditt liv. När du läser har du en möjlighet att fly verkligheten ett tag och bege dig in i en annan människas historia. På så sätt glömmer du bort vardagens bestyr, om en för några minuter, och kan på så sätt känna dig mer avslappnad. Har du barn så försök att uppmuntra mycket till läsning. Läs böcker tillsammans när barnet är litet och se till att barnet fortsätter att läsa som stor. Ni kan t.ex. besöka en bokhandel tillsammans så barnet får välja ut sina egna favoriter.