Astrid Lindgren är en av Sveriges mest älskade och lästa författare. Generation efter generation har läst hennes böcker eller tittat på filmatiseringar av böckerna. Astrid Lindgrens verk spelas ofta upp på teaterscener runt om i landet. Detta gäller främst hennes mer kända skapelser som exempelvis Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump och Ronja Rövardotter. Lindgren har dock skrivit mängder av andra fantastiska historier som är mindre kända. Kanske har du läst hennes första bok ”Britt-Marie lättar sitt hjärta” eller sett kortfilmen ”Ingen rövare finns i skogen” med manus av Lindgren? Båda är mycket fina men inte så kända.

Astrid Lindgrens första bok

Astrid Lindgren har skrivit mängder av böcker, noveller och manus. Några av dem är välkända och visas regelbundet på tv. Andra är nästan helt okända för de flesta av oss. En sådan berättelse är ungdomsboken ”Britt-Marie lättar sitt hjärta”. Boken är Lindgrens debutroman. Flera recensenter betraktar inte boken som en av hennes bästa men den är intressant för att den är en milstolpe i hennes författarskap. Trots att boken idag inte ses som ett mästerverk, vann Lindgren andra pris i en tävling av bokförlaget Rabén & Sjögren med berättelsen om unga Britt-Marie. Lindgren växte och utvecklades som författare under hela sitt yrkesverksamma liv. Om du själv känner att du vill utvecklas, särskilt inom ledarskap, är det bra att gå en projektledarutbildning. Efter utbildningen kan du till exempel hålla i och leda projekt som har med böcker, läsning och författande att göra. Du kan bli en av de som arbetar med att öka bokläsandet.Astrid Lindgren år 1960

Vad många inte känner till är att Astrid Lindgren har skrivit många pjäser och manus. Ett exempel är manuset till nämnda ”Ingen rövare finns i skogen”. Manuset filmatiserades 1988 och för regin stod Göran Carmback. Det är en ganska så kuslig historia om ont och gott. Flera av Lindgrens verk handlade just om kampen mellan det goda och det onda. Däribland de mer kända ”Mio min Mio” och ”Bröderna Lejonhjärta”. Lindgrens författarskap rör sig ibland mellan verklighet och fiktion, som i ”Peter och Petra” och ”Allrakäresta syster”. Hon skildrar vardagslivet från sin egen barndom i ”Barnen i Bullerbyn” och ett idag nästan bortglömt fattigsverige i ”Spelar min lind sjunger min näktergal”. Oavsett genre lyckas hon att knyta ett personligt band till läsaren. Ett exempel på att Lindgren lever kvar genom sina älskade karaktärer är att Lisa Larson nu gör keramikversioner av Astrid Lindgrens figurer. Ta gärna en närmare titt på dessa, de kan bli en fin samling att ha hemma i bokhyllan.