Nobelpriset i litteratur är den mest åtråvärda utmärkelsen man kan vinna som författare eller poet. Det är Svenska Akademien som utser vinnaren varje år och det kan vara lite kontroversiellt med svenska nobelpristagare, inte minst eftersom svenska är ett så litet språk, internationellt sett. I Sverige har vi dock en lång litterär tradition och att flera svenska vunnit priset är därför inte så anmärkningsvärt. De svenska nobelpristagarna är i kronologisk ordning: Selma Lagerlöf, Verner won Heidenstam, Erik Axel Karlfeldt, Per Lagerkvist, Nelly Sachs, Eyvind Johnson, Harry Martinson och, så sent som 2011 fick Thomas Tranströmer priset.

TranstroemerDen sorgliga kontroversen

Att läsa böcker på nobelprisnivå är inte alltid förknippat med enkel avkoppling. Ofta är böckerna och dikterna så förtätade att läsningen kräver viss energi. investera i en gräsklippare och annan tidsbesparande utrustning om du har en stor tomt och planer på att avnjuta t.ex Elfride Jelinek eller någon annan ”svår” nobelpristagare i hängmattan. Detta är nämligen läsning som tar en del tid i anspråk. Ett par av våra svenska pristagare är mer lättlästa , t.ex. de två som delade priset 1974. Eyvind Johnson som räknas som en stor förnyare inom svensk romankonst delade priset med Harry Martinson som bland annat skrev det lättillgängliga rymdeposet Aniara. Delningen av priset och det faktum att det var två svenskar som erhöll det har kritiserats. Eyvind och Harry satt dessutom båda med som ledamöter i Svenska Akademin som ansågs ha varit jävig. Harry tog fyra år senare livet av sig under brutala former och det har hävdats att kritiken han fick efter det delade priset var en av de största anledningarna till självmordet.

Nobelpris i framtiden

Det är inte alla nobelpristagare som skriver in sig i den lite bredare litteraturhistorien. Det finns också många exempel på extremt begåvade och väl ihågkomna författare som aldrig fick priset. Lev Tolstoy, Henrik Ibsen och James Joyce är kända exempel på det. Den mest framgångsrika och av kritiker erkända svenska författare som aldrig fick priset är August Strindberg. Det förs ständigt en diskussion om framtida pristagare där några namn återkommer varje år. Bob Dylan är ett exempel även om det inte alltid är allvarligt menat. Under lång tid var vår senaste svenska nobelpristagare Thomas Tranströmer ett sådant namn. Många hade slutat tro att skulle få det när det väl hände 2011. Rent statistiskt pekar det mesta på att vi kommer att få vänta ganska länge på nästa svenska pristagare. Den norske, och faktiskt i Sverige boende, Karl Ove Knausgård är, som det ser ut just nu, det närmsta vi svenskar kommer en kandidat till ett framtida pris. Hans svit Min Kamp har tagits emot väl av såväl folket som litteraturkritiker.